Gammal
sprit – Likheter och olikheter. Föreningens
19:e provning (Tastingnotes sammanställd av Rolf Lindström).
I
böcker som beskriver olika spritdrycker hittar man ofta uppgifter om att då
sprit lagrats länge och uppnått hög ålder så närmar alla spritsorter sig
varandra i karaktär och blir nästan svåra att skilja åt. I syfte att undersöka
sanningshalten i dessa beskrivningar så ordnade föreningen en specialprovning
där vi provade gamla flaskor av de fyra klassiska spritsorterna, cognac baserad
på druvbas, calvados baserad på äpplebas, rom baserad på sockerrörsbas och
naturligtvis whisky baserad på sädesbas. Att produkterna som unga har olika
karaktär är naturligt då råvaran som använts vid jäsning av mäsken är
tydlig även efter destillationen men med tiden kommer andra smaker och dofter
att dominera.
I provningen ingick följande drycker:
Cognac
A.E.Dor
Vieille Réserve No.7
Calvados
Coeur
de Lion 1973
Rom
Demerara Rum 25 YO
Whisky
Bunnahabhain 1968
Whisky
Old Fettercairn 1962 / 37 YO
För
många av de 35 deltagarna i provningen var det en ny och omtumlande upplevelse
att prova dessa gamla drycker. Det var väl bara whisky som tidigare provats vid
denna ålder i någon omfattning. Den samlade bedömningen var att de gamla
dryckerna uppvisar helt andra och oväntade doft- och smakupplevelser än unga
produkter av samma typ.
Svaret
på provningens tema blev ändå att olikheterna är tydliga även efter lång
lagring. Hos alla drycker har fatlagringen rundat av och mjukat upp smaken men
den egna karaktären hos respektive dryck var ändå tydlig. Ett tecken på
detta var att de flesta deltagarna i provningen, som var blind, lyckades hitta
vilken dryck som fanns i respektive glas.
Lättast
att hitta var rommen, med sin mörka färg och en tydlig sötma. Calvadosen var
förvånansvärt fruktig, äppledoften och smaken var tydlig och den kändes
fortfarande ung och spänstig. Cognacen var en stor upplevelse och frälste
flera deltagare för högklassig cognac som dryck. Av whiskysorterna var den
klara favoriten Old Fettercairn. Vid en enkel undersökning om vilken som var
den personliga favoriten vann Old Fettercairn med bara en rösts marginal före
A.E.Dor Vieille Rèserve No.7.
Tack
vare resultatet av omröstningen så sammanfattades kvällen med orden ”Det
var skönt att whiskyn var bäst, vi är i alla fall en whiskyförening”.
Kvällen
avslutades med en mycket välsmakande gemensam middag på Restaurang & Pub
Flying Scotsman, där också provningen ägde rum.